19 KELEBIHAN YANG RAMAI TIDAK TAHU ADA PADA SEBIJI KURMA HITAM

KURMA AJWA atau KURMA NABI


Antara kelebihan-kelebihan dan khasiat buah kurma atau tamar ini ialah:-
..
1. Kaya dengan zat besi - sangat sesuai dimakan, terutama bagi wanita sedang haid dan orang yang mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah).

2. Boleh dimakan pada bila-bila masa kerana ia tidak mengandungi kolesterol.

3. Kaya khasiat: Protein (1.8 hingga dua peratus), serat (dua hingga empat peratus), glukosa (50 hingga 57 peratus), Vitamin A dan C, sodium dan potassium.

4. Kandungan gulanya mudah diserap badan dan memberi tenaga segera apabila berbuka puasa. Berbuka dengan kurma membuatkan kita berasa cepat kenyang dan secara tidak langsung mengelakkan kita makan secara berlebihan.

5. Kandungan potasium penting untuk sistem saraf yang merangsang daya ingatan, membangkit nafsu kelamin (aprodisiak) dan meningkatkan sistem pertahanan badan khususnya untuk mencegah barah buah dada dan rahim.

6. Kurma diberikan kepada bayi boleh mengurangkan kesakitan dan kadar degupan jantung.

7. Kurma juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana dilakukan Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa as.

Rincian kandungan gizi kurma (per 100 g)
(Sumber: USDA National Nutrient Database)
UnsurNilai nutrisi% keperluan makanan
Energi277 Kkal14%
Karbohidrat74,97 g58%
Protein1,81g3%
Total Lemak0,15 g<1%
Kolesterol0 mg0%
Serat makanan6,7 g18%
Asam Folat15 mcg4%
Niacin1,610 mg10%
Asam pantotenat0,805 mg16%
Piridoksin0,249 mg19%
Riboflavin0,060 mg4.5%
Thiamin0,050 mg4%
Vitamin A149 IU5%
Vitamin C0 mg0%
Vitamin K2,7 mcg2%
Sodium1 mg0%
Potasium696 mg16%
Kalsium64 mg6.5%
Tembaga0,362 mg40%
Besi0,90 mg11%
Magnesium54 mg13%
Mangan0,296 mg13%
Fosfor62 mg9%
Seng0,44 mg4%
Beta karoten89 mcg
Lutein-zeaxanthin23 mcg
PELBAGAI JENIS KURMA
Wow banyak juga ye khasiat kurma … patut le orang berpuasa sangat dianjurkan untuk memakan buah kurma sebagai hidangan pembuka selain sunnah Rasulluallah saw. Hanya memakan 3 butir buah kurma sudah dapat memberikan tenaga yang hilang selama berpuasa.
Selain itu buah kurma juga memiliki khasiat antara lain :
  • Jika dimakan secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanser dan penyakit jantung.                                                                                                
  • Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus. Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanser usus besar.                                                                                                                                    
  • Sebagai makanan laksatif (laxative food), kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.                                                                                   
  • Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.                                                                    
  • Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesihatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sihat. Mengambil buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A diketahui membantu melindungi dari kanser paru-paru dan rongga mulut.                                                         
  • Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya membawa oksigen darah.                                                                                                                                
  • Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung koroner dan strok.                                         
  • Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan diperlukan oleh tubuh untuk pengerakan otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.                                                                                                                       
  • Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pembawa untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.                                                                                                        
  • Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.                                                                                                 
  • Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.                                                                                                                                                                                  
  • Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, yaitu piridoksin (vitamin B-6), niacin, asam pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah dan metabolisme tulang.
🌴Anda ingin order kurma untuk ibubapa, isteri,suami , keluarga, jiran2, qariah masjid/surau atau sahabat2..
.
🛂Harga termasuk penghantaran.🚚⛟🚛
.
Sila whatsapp 012-797 1572 (En Ishak)🤳📲

Semoga bermanfaat
.
#kiosk
#kurma
#airzamzam
ramadan
#1438H
#2017

Comments