Ketahui Rahsia Jenis Kurma Yang Sesuai Dibuat Jus Kurma atau Susu Kurma?




Tahukah jenis kurma yang sesuai dibuat Jus kurma atau susu kurma?
.
Berdasarkan pengalaman saya tiga jenis kurma ini memang sedap dibuat jus dan susu kurma. Ini disebabkan  kemanisan, tektur kelembutan dan kelemakan.
.
Awas!!! ade jenis kurma sedikit keras dan liat. Ia tidak sesuai di buat jus atau susu kurma.
.
1.Kurma Medjoul
🌴(tekstur paling lembut, berlemak dan manis )

2.Kurma safawi
🌴( tekstur sederhana lembut dan manis)

3. Kurma Ajwa
🌴( sederhana manis dan tekstur lembut)

Bahan :

  1. 3 butir kurma, buang bijinya 
  2. Air minum secukupnya
  3. Susu uht secukupnya
  4. Ais batu sebagai pelengkap (tambahan)
  5.  Gula jika perlu

Caranya :

  1. Rendam kurma yang sudah dibuang bijinya didalam air minum hingga menutupi permukaan kurma yang paling atas selama 1 malam (dari isyak sampai waktu sahur) – saya rendamnya didalam peti ais supaya sejuk
  2. Ketika waktu sahur, tuang kurma yg sudah di rendam beserta air rendamannya. Tambahkan susu uht secukupnya.
  3. Blender/Jus semuanya hingga halus.
  4. Boleh ditambahkan ais batu jika ingin dingin
  5. Minum setelah makan sahur. 

*Tips diatas saat kita berpuasa, namun jika tidak berpuasa boleh dinikmati bila2 saja.

.
🌴Anda ingin order kurma untuk ibubapa, isteri,suami , keluarga, jiran2, qariah masjid/surau atau sahabat2..sila click whatsapp di bawah:
.
http://kioskmakanansunnah.wasap.my
.
🛂Harga termasuk penghantaran.🚚⛟🚛
.
Sila whatsapp 012-797 1572 (En Ishak)🤳📲 click here

http://kioskmakanansunnah.wasap.my

Semoga bermanfaat
.
#kiosk
#kurma
#airzamzam
ramadan
#1438H
#2017

Comments